Strona główna Kategorie przepisówImprezowe menu Tradycyjne udka pieczone (i rady na temat tłuszczu)

Tradycyjne udka pieczone (i rady na temat tłuszczu)

dodane przez Anett
udka pieczone, tradycyjne udka pieczone, jak upiec udka

Przepis na tradycyjne udka pieczone pochodzi od mojej Mamy. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste! Dzięki długiemu pieczeniu mięso samo delikatnie odchodzi od kości. Ale przez dodanie masła, po pieczeniu zostaje bardzo dużo tłuszczu – i właśnie co z tym tłuszczem można zrobić opisałam niżej. Bo najgorsze, co można to wylać – jest sporo możliwości wykorzystania i ja lubię z nich korzystać, szczególnie z “bulionetki”, którą potem dodaję jako aromatyzującą bazę do innych dań.

Przygotowanie i pieczenie – proste. A podaję proporcje na przyjęcie dla 15-20 osób (2 brytfanny udek), bo tyle zazwyczaj nastawiam 🙂 nawet jak nie mam gości – mamy jedzenia na 2 dni.


PRZEPIS NA TRADYCYJNE UDKA PIECZONE

Składniki:

15 udek z kurczaka

1,5 opakowania przyprawy do kurczaka

2 kostki masła 82% tłuszczu

sól

Sposób przygotowania:

Udka dokładnie myjemy, wkładamy do dużej miski/garnka i zalewamy wodą tak, aby były całe zanurzone. Wsypujemy 5-6 łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu – na udka i pomiędzy nie – układamy pokrojone w drobne kawałki masło.

Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut do zrumienienia skórki.
Od razu po upieczeniu przekładamy do innego naczynia, aby odsączyć z wytopionego tłuszczu.

Rady jak wykorzystać tłuszcz po pieczeniu udek:

Pozostały po pieczeniu tłuszcz można wykorzystać! Np. przelewając do foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków – po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe!
W pojemniczkach możemy zamrozić trochę większą ilość jako bazę do zup.
Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż.


Sprawdź też przepis na:

Udka z ryżem i warzywami (jednogarnkowe)

Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Anonimowy 18 września 2014 - 08:58

Wyglądają wspaniale i pewnie tak samo smakują. Jak długo powinny się moczyć w osolonej wodzie?

Reply
admin 18 września 2014 - 15:38

Dziękuję, są bardzo smaczne 🙂 mięso jest miękkie, skórka chrupiąca…:) ja zawsze zostawiam na minimum godzinę – wtedy udka zdążą zmięknąć i najdą smakiem. Ale jak mogę sobie na to pozwolić – wydłużam ten czas nawet do kilku godzin (nawet w lodówce na noc).

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu