Chleb paprykowo-kminkowy

dodane przez Anett
Czasem warto stanąć w kuchni i z tego co do głowy przyjdzie upichcić coś dobrego – mi udał się przepyszny chlebek 🙂 chrupiąca skórka, miękki środek – tak jak być powinno 🙂
Specjalnie na 11 listopada nie kupiłam chleba, żeby znowu upiec – coraz częściej to robię i to już wymyślam receptury na chleby i bułeczki 🙂 podczas tworzenia tego zatrudniłam Męża, aby siedział obok i zapisywał co i ile dodaję 🙂

Składniki:
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki otrębów żytnich
1 i 1/2 szkl. letniej wody
1 op. (7g) suchych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 płaska łyżeczka kminku
szczypta pieprzu ziołowego
Dodatkowo:
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami. Robimy wgłębienie i wlewamy letnią wodę, mieszamy z otrębami. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie formujemy w zgrabny bochenek i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę (lub jeśli ktoś chce do keksówki). Wierzch smarujemy wodą zmieszaną z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę (początkowo ustawiamy piekarnik na grzałkę dolną, 10-15 minut przed końcem na góra-dół, aby się ładnie zrumienił).

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu