Wytrawna chałka buraczana

dodane przez Anett
Pomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno (przy okazji robienia tego calzone), taką chałkę
przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem –
doskonała z samym masłem!

Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mąki krupczatki
4 łyżki otrębów żytnich
1/2 szkl. letniego mleka
8 g suszonych drożdży
3 łyżki buraków startych na najdrobniejszych oczkach (z sokiem)
szczypta soli
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 jajko
+ 1 jajko do posmarowania
otręby żytnie do posypania
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiewamy obie mąki (krupczatki można nie przesiewać), wsypujemy drożdże, mieszamy,
dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto (około
7-8 minut od momentu połączenia składników). Odstawiamy w ciepłe miejsce
na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe części – z
każdej z nich formujemy wałeczek długości około 25-30 cm.
Wałeczki
układamy obok siebie, sklejamy ze sobą w jednym końcu i zaplatamy
warkocz, końcówki również starannie sklejamy. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto
odpoczęło.
Tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą
otrębów żytnich. Pieczemy około 30-35 minut w 170 stopniach.
Piekarnika nie musimy rozgrzewać – chałka będzie wyrastać wraz ze wzrostem temperatury. Jeśli wkładamy do zimnego czas pieczenia należy wydłużyć o kilka minut.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu