Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami + KONKURS

Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami + KONKURS

dodane przez Anett
Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami jest dobra na każdą okazję. Święta, urodziny, imieniny, grill, lunch, kolacja ze znajomymi, kolacja dla dwojga, kolacja na co dzień.  Ogólnie na wiele okazji pojawia się sałatka, a pod tą jedną nazwą kryje się nieograniczona ilość kombinacji składników. Polecam więc wypróbować właśnie ten przepis przy najbliższej okazji 🙂

Takie sałatki jak poniżej kiedyś jadłam często, a w ostatnim czasie jakoś się “zapomniały”. Zastąpiły je te ciężkie, majonezowe… Ale ponieważ, jak może wiesz, staram się trzymać dietę (jakoś, ale się staram), a stragany teraz uginają się od świeżych warzyw, to właśnie te sałatki wróciły do łask. Same zdrowe składniki, w tym dobrej jakości oliwa i smaczna przekąska gotowa. Zazwyczaj przygotowuję je na kolację, ale i w ramach obiadu się zdarza. To też świetny pomysł na lunch do pracy, tylko oliwę/dresssing/sos należy wlać do osobnego pojemniczka/słoiczka i polać przed samym zjedzeniem.  Niestety jak to zrobisz w domu to sałata tak oklapnie, że odbierze Ci apetyt i radość z jedzenia 😉

Składnik, którego nie znałam…

Do sałatki z jajkiem dodałam kapary w oleju marki OLE! – i tu się oficjalnie przyznaję, że to kolejny już produkt, którego spróbowałam po raz pierwszy, bo dotąd nie było okazji. Nie znając smaku (i czy posmakują-nie lubię wyrzucać) nie kupowałam, choć już kilka razy ręka wędrowała w ich stronę podczas zakupów. Od OLE! otrzymałam wielką pakę produktów, z których wszystkie inne znam i wiem jak smakują, dlatego to właśnie na kapary zdecydowałam się w przepisie i teraz żałuję, że nie odważyłam się ich kupić wcześniej 😉 same w sobie nie zachwyciły mnie tak, że czapki z głów, choć smak mają wyraźny i całkiem w porządku. Natomiast jako składnik sałatki zdecydowanie nadały jej charakteru, lekko śródziemnomorskiego smaku i równolegle z rukolą “rządziły” sałatką. Co więcej – spróbowałam bez kaparów i z kaparami i okazało się, że nie było już potrzeby doprawiania sałatki żadnymi ziołami, bo robiły robotę.

A dla moich Czytelników w dalszej części wpisu łatwy KONKURS – zapraszam do udziału 😉

Składniki podaję na zasadzie hasła, bez konkretnej ilości. Należy je dostosować do wielkości naczynia, w którym przygotujesz sałatkę, ale też własnego gustu (ktoś doda więcej pieczonych ziemniaków, a inny więcej jajka). Na zdjęciach widzisz sałatkę w 3 pucharkach, bo i tak można ją przygotować i na przykład zaserwować takie porcje gościom.
Natomiast ja użyłam całego opakowania mixu sałat, całego rukoli, kilkunastu ziemniaków, prawie całego słoika kaparów, kilku jajek i małego słoika ogórków kiszonych. Poza tym co na zdjęciu, z reszty przygotowałam w dużej salaterce i sałatka z jajkiem wystąpiła w roli naszej kolacji.

Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami

SAŁATKA Z JAJKIEM, POMIDOREM, ZIEMNIAKAMI I KAPARAMI – PRZEPIS

Składniki:

Mix sałat z roszponką
rukola
młode ziemniaki ugotowane
ogórek kiszony
kapary w oleju
pomidory
jajka gotowane
oliwa z oliwek extra vergin

Sposób przygotowania:

Ugotowane młode ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano z każdej strony. Wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu oraz studzimy.
Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, ogórki też wzdłuż na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo długie to można przeciąć na pół. Pomidory kroimy podobnie, ale wycinamy pozostałości po ogonkach. Kapary odsączamy z oleju.

Do pucharków/salaterek nakładamy mix sałat, mieszamy z rukolą, na wierzchu rozkładamy przygotowane dodatki. Przed podaniem sałatkę skrapiamy dobrej jakości oliwą z oliwek.

Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami
Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami

 K O N K U R S  “GOTUJ  Z  OLE!” ! ! ! 

Wspólnie z marką OLE! – producentem warzyw w słoikach, które długi termin przydatności zawdzięczają pasteryzacji (bez konserwantów), zapraszam Cię do udziału w prostym KONKURSIE!

Aby wziąć w nim udział, w komentarzu pod tym postem (tu na blogu) zmieść przepis, w którym jednym ze składników jest przynajmniej jeden produkt z oferty OLE!

Do zgłoszenia konkursowego możesz przesłać zdjęcie – nie jest konieczne, ale może być atutem! 😉

Miło nam też będzie, jeśli udostępnisz ten post na facebooku.

Szczegółowy regulamin poniżej – przeczytaj i zapraszam do udziału, pyszne nagrody czekają.

Konkurs trwa od dziś, czyli 03.07.2017 r. do 17.07.2017 r.

REGULAMIN KONKURSU “GOTUJ Z OLE!”

I. Założenia ogólne.

  1. Organizatorem Konkursu Kulinarnego, prowadzonego pod nazwą „Smakuj życie, OLE!” jest Autorka bloga Kolorowy Przepisownik, znajdującego się pod adresem: www.kolorowyprzepisownik.blogspot.com
  2. Partnerem i Sponsorem nagród w organizowanym konkursie jest firma OKECHAMP S.A., z siedzibą w Poznaniu, ul. Dąbrowskiego 259, kod 60-406 Poznań, NIP: 779-21-94-028, Regon 634419544, wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego w Sądzie Rejonowym Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000235254, właściciel marki OLE! [www.wole-ole.pl].
  3. Konkurs trwa od 03.07.2017 r. do 17.07.2107 r., do godziny 23:59.
    Organizator zastrzega sobie możliwość przedłużenia czasu trwania konkursu.
  4. Konkurs adresowany jest do Fanów i Czytelników bloga Kolorowy Przepisownik oraz marki OLE!, zamieszkałych (lub posiadających adres do wysyłki nagrody) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
  5. Niniejszy regulamin Konkursu stanowi podstawę jego organizowania, określa prawa i obowiązki Uczestników, Partnerów oraz Organizatora.
  6. Konkurs nie jest sponsorowany ani prowadzony przez portal Facebook ani Instagram.
  7. Konkurs nie jest grą losową w rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.

II. Warunki uczestnictwa w konkursie.

  1. Warunkiem wzięcia udziału w Konkursie jest wykonanie zadania konkursowego, które polega na zamieszczeniu w komentarzu, pod wpisem konkursowym opublikowanym na blogu Organizatora, przepisu na danie z wykorzystaniem i wskazaniem przynajmniej jednego produktu z oferty Sponsora.
    Do Konkursu można zgłaszać przepisy nowe, ale także archiwalne, o ile są zgodne z tematem Konkursu.
    Przepis nie musi być napisany „klasycznie” – można się tu wykazać kreatywnością.
  2. Uczestnik Konkursu może (nie jest to obowiązkiem, ale będzie atutem) przesłać do Organizatora samodzielnie wykonane zdjęcie przedstawiające danie z przepisu na adres mailowy: kolorowyprzepisownik@gmail.com.
    Przesłane zdjęcia (wraz z podpisem autora) opublikowane zostaną w galerii konkursowej na fanpage Organizatora: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/, a w komentarzu, którego zdjęcie dotyczy, znajdzie się link do zdjęcia z galerii. Uczestnik przesyłając zgłoszenie wyraża zgodę na publikację. Produkt Sponsora na zdjęciu dania nie jest wymagany, ale może być dodatkowym atutem.
  3. Uczestnik może dokonać wielu zgłoszeń konkursowych, ale otrzymać tylko jedną nagrodę.
    Wszystkie zgłoszenia muszą być zamieszczone w osobnych komentarzach.
  4. Każdy komentarz z przepisem musi być podpisany imieniem i nazwiskiem autora lub Nickiem (te same dane należy podać w mailu w przypadku wysyłania zdjęcia uzupełniającego zgłoszenie.)
  5. Do Konkursu zgłosić można wyłącznie swoje dzieło (przepis napisany własnymi słowami oraz zdjęcie wykonane samodzielnie). Osoby, które dopuszczą się opublikowania przepisu lub przesłania zdjęcia autorstwa osoby trzeciej zostaną automatycznie wykluczone z Konkursu.
  6. Dane osobowe uczestników Konkursu, w zakresie niezbędnym do przeprowadzenia Konkursu będą przetwarzane przez Organizatora zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
  7. Uczestnictwa w Konkursie, jak i praw i obowiązków z nim związanych, w tym także prawa do nagrody, nie można przenosić na inne osoby.
  8. Zgłoszenie konkursowe jest jednoznaczne z zapoznaniem się i akceptacją niniejszego regulaminu.

IV. Nagrody i zasady przyznawania. 

  1. Nagrodami w konkursie są 3 jednakowe zestawy produktów marki OLE! W skład każdej paczki wchodzą następujące produkty: 1x Suszone pomidory z pestkami dyni oleju z ziołami OLE! 305ml, 1x Oliwki drylowane zielone całe 314 ml, 1x Pastena pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem OLE! 250 ml, Pastena pasta z suszonych pomidorów z oliwkami 250ml, 1x Kapary w oleju 212 ml.
  2. Nagrody przyznawane będą według subiektywnej opinii Organizatora. Kryteria oceny to m.in. zgodność z tematyką konkursu, smak potrawy, estetyczny wygląd, kolorystyka, kreatywność (zarówno dania, jak i całego zgłoszenia konkursowego).
  3. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi w terminie 4 dni roboczych i zostanie podane poprzez edycję postu konkursowego na blogu Organizatora. Informacja o wynikach pojawi się na fan page Kolorowy Przepisownik.
  4. Zwycięzcy mają 3 dni na przesłanie danych teleadresowych (imię i nazwisko, adres na terenie Polski, numer telefonu) do Organizatora na adres: kolorowyprzepisownik@gmail.com
  5. Organizator dane przekaże do Sponsora, który zajmie się wysyłką nagród.
  6. W przypadku nie podania danych w terminie nagroda zostanie przyznana kolejnej osobie.
  7. Każdy Uczestnik może otrzymać tylko jedną nagrodę.
  8. Organizator zastrzega sobie prawo do przyznania dodatkowej nagrody według własnych kryteriów oceny.
Czekam na Twoje zgłoszenie :))) 

– * – * – W Y N I K I  – * – * –

Dziękuję za wszystkie otrzymane zgłoszenia! Było ich 39 – każde apetyczne, przez co wybór był naprawdę trudny, a nagrody przyznane mogą być tylko 3…

 
Oto zwycięzcy:
 
1. Agata Waksmundzka, za przepis na franglerki
2. Grażyna, za przepis na Spaghetti z bobem i suszonymi pomidorami
3. Gabriela Małgorzata, za przepis na sałatkę “ogon pawia”
 

Gratuluję! 🙂 Wasze zgłoszenia są nie tylko smaczne, ale też kreatywne, a takie przepisy lubię najbardziej! 😉

Czekam na Wasze dane teleadresowe do wysyłki nagród. 

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za udział w konkursie i zapraszam na kolejnych (będą na pewno:)).

Pozdrawiam 🙂

Inne propozycje dla Ciebie

83 komentarze

kuchnia w czekoladzie 4 lipca 2017 - 20:24

Z przyjemnością biorę udział 🙂

Pizza na kalafiorowym spodzie z m.in kaparami

Składniki na ciasto:

1 średnia główka kalafiora
2 jajka
po ½ łyżeczki soli himalajskiej, pieprzu, bazylii, oregano, ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku

Dodatki:
200g pieczarek
2 łyżki kaparów Ole!
½ czerwonej cebuli
Ok 6 czarnych oliwek
1 kulka mozzarelli
2 łyżki przecieru pomidorowego
po ½ łyżeczki oregano, bazylii, ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i jeszcze ciepłego miksujemy z jajkami, ziołami i czosnkiem. Jeśli mamy problem z rozdrobnieniem, dolewamy odrobinę ciepłej wody. Masę kalafiorową wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i wyrównujemy na grubość ok ½cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 15 minut. Po podpieczeniu smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią, układamy pokrojone w plastry pieczarki, piórka czerwonej cebuli, kapary, oliwki i plastry mozzarelli. Piekarnik ustawiamy na 200st C i ponownie pieczemy pizzę przez ok 12 minut.

Joanna Tokarz

Reply
admin 4 lipca 2017 - 21:52

Dziękuję za zgłoszenie 🙂 pysznie się zapowiada, takiej pizzy jeszcze nie jadłam!
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1273772709401483/?type=3&theater

Reply
Anna M 4 lipca 2017 - 22:26

Szparagi z sosem kaparowym
Anna Mochocka
50 dag zielonych szparagów
1 duża cebula
2 łyżeczki oleju
6 łyżeczek marynowanych kaparów Ole!
2 łyżeczki zalewy z kaparów Ole!
5 dag sera gorgonzola
1/2 szklanki półwytrawnego białego wina
20 dag śmietany 18%
sól morska
pieprz
papryka słodka
3 łyżeczki świeżego koperku
Sposób przygotowania
1. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki a następnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby końcówki wystawały ponad poziom wody. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy kapary Ole! i zalewę. Gotujemy około 3 minut następnie wlewamy wino i dodajemy ser. Gdy wino odparuje dodajemy śmietanę,koperek doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy i chwilę zagotowujemy. Szparagi polewamy sosem kaparowym

Reply
admin 5 lipca 2017 - 15:45

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 danie zapowiada się bardzo smacznie!
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1274379889340765/?type=3&theater

Reply
Joanna Kryla 5 lipca 2017 - 18:33

Jaja faszerowane tuńczykiem z czarnymi oliwkami

Składniki

8 jaj
3 łyżki czarnych oliwek Ole!
puszka tuńczyka w sosie własnym (200 g)
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

Oliwki odsączyć z zalewy następnie drobniej je posiekać
Jaja ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Każde z jaj przeciąć wzdłuż na pół. Tuńczyka odsączyć na sitku z zalewy
Z każdego jajka za pomocą małej łyżeczki wyjąć żółtko. Wszystkie żółtka umieścić w miseczce
Do żółtek dołożyć, tuńczyka, 2/3 oliwek, pietruszkę, połowę szczypiorku, majonez i przyprawy. Żółtka rozgnieść widelcem i wszystko dokładnie wymieszać
Przy pomocy małej łyżeczki nakładać porcjami farsz do białek. Faszerowane jaja posypać pozostałym szczypiorkiem i czarnymi oliwkami. Smacznego!

Reply
admin 5 lipca 2017 - 22:01

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 jajka to zawsze super przekąska, szczególnie imprezowa 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1274621589316595/?type=3&theater

Reply
Magdalena Faltyn 5 lipca 2017 - 19:34

BAKŁAŻAN NA KANAPKI 😉
SKŁADNIKI:
bakłażan 1 szt.
czosnek 9-10 ząbków
ocet balsamiczny 1/4 szkl.
suszone pomidory OLE 1/2 słoika
oliwa z suszonych pomidorów 1/2 szkl
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bakłażana kroimy w plasterki. Na desce kładziemy ręcznik papierowy na nim układamy plastry bakłażana i obficie solimy. Zostawiamy tak na ok 15 minut, żeby bakłażan się “spocił”. Ręcznikiem papierowym wycieramy “rose ” z bakłażana. Na patelni na oliwie obsmażamy bakłażana (Ja zrobiłam to na grillu elektrycznym nie musiałam używać do tego tłuszczu).
W okrągłym naczyniu układamy warstwę bakłażana. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na bakłażana dajemy pomidory i czosnek, polewamy odrobina octu balsamicznego i oliwa ze słoika z pomidorów suszonych. Ponownie bakłażan i pomidory z czosnkiem, powtarzamy tak aż do skończenia się składników. Ostatnia warstwę bakłażana polewamy tylko oliwa. Najlepiej smakuje z pieczywem 🙂 Smacznego!!!

Reply
admin 5 lipca 2017 - 22:04

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 dawno nie jadłam bakłażana, ciekawa propozycja.

Reply
Magdalena Faltyn 5 lipca 2017 - 19:39

FILET Z KURCZAKA PO WŁOSKU
SKŁADNIKI :
filet z kurczaka 3 szt
pomidor 1-2 szt
oliwki OLE
mozzarella w kulce 1 szt
olej 1-2 łyżki
sól
pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE:
Filety delikatnie rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem.

Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z dwóch stron, usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na kotletach układamy plasterki pomidora i plasterki oliwek.

Całość przykrywamy plasterkami mozzarelli.

Wkładamy do piekarnika, temperatura 180 stopni ok 15 minut.

Smacznego!!!!

Reply
admin 5 lipca 2017 - 22:05

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 i znów włoska nuta, mniam! 😉

Reply
Magdalena Faltyn 5 lipca 2017 - 19:47

KOTLETY SZARPANE Z DIPEM
SKŁADNIKI:
ogórek świeży 1 szt
koperek 2 łyżki
oliwa z oliwek 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
jogurt naturalny 100 ml
sól
filety z kurczaka 2 szt
marchewka 1 szt
papryka 1 szt
oliwki czarne krojone OLE
natka pietruszki 1 łyżka
jajka 2 szt
kukurydza konserwowa 1/2 puszki
mąka 5-6 łyżek
pieprz
olej 3-4 łyżki
WYKONANIE :
Tzatziki:

Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i zostawiamy na ok 20 minut.
Następnie odciskamy nadmiar soku z ogórków. Do ogórków dodajemy koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i jogurt – dokładnie mieszamy. Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka, paprykę, oliwki, marchewkę – kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki – siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcje farszu. Smażymy na zloty kolor. Gotowe kotleciki podajemy z dipem.

Reply
admin 5 lipca 2017 - 22:02

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 kotlety siekane uwielbiamy, jestem bardzo ciekawa tego połączenia 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1274626065982814/?type=3&theater

Reply
Magdalena Faltyn 5 lipca 2017 - 19:56

DROBIOWE KOTLETY MIELONE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
filet z kurczaka 1 szt
pomidory suszone w oleju z ziołami OLE
czosnek 2 ząbki
oregano
bazylia
sól
pieprz czarny mielony
natka pietruszki 3 łyżki
jajko 1 szt
bułka tarta 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
dodatkowo
bułka tarta
olej do smażenia
WYKONANIE : Filet z kurczaka kroimy w kawałki i rozdrabniamy w blenderze, do fileta dodajemy pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki i czosnek przeciśnięty przez praskę, miksujemy. Do masy mięsnej dodajemy jajko, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną, przyprawiamy solą, pieprze, bazylią i oregano, ponownie miksujemy. Z masy mięsnej formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Reply
admin 5 lipca 2017 - 22:06

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 takie kotleciki znam i czasem robię, bo dzieci (i nie tylko) uwielbiają 😉

Reply
Magdalena Faltyn 5 lipca 2017 - 20:01

PIECZONE POMIDORY Z MOZZARELLĄ I SUSOZNYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
pomidory 2 szt
mozzarella w kulce 1 szt
suszone pomidory z ziołami OLE
sól
pieprz
oliwa 1 łyżka
WYKONANIE:
Od pomidorów odkrawamy spod. Wydrążamy środek. Środek pomidorów drobno siekamy, mozzarelle kroimy w kosteczkę,suszone pomidory drobno kroimy, bazylie siekamy, dodajemy sól i pieprz – dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy pomidory, polewamy odrobina oliwa z suszonych pomidorów.
Wkładamy do piekarnia na ok 20 minut temperatura 180 stopni

Reply
admin 5 lipca 2017 - 22:03

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 na włoską nutę – lubię! 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1274626365982784/?type=3&theater

Reply
RudawKuchni 6 lipca 2017 - 08:22

Sałatka z wędzonym pstrągiem, grejpfrutem i kaparami.
Lekka, pełna zdrowia i witamin sałatka, która cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko dzięki bogactwu kolorów.

Składniki (na 2 porcje):
-1/2 czerwonego grejpfruta
-2 łyżki kaparów w zalewie octowej OLE!
-3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
-4 duże rzodkiewki
-120 g miksu sałat
-200 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
-200 g pstrąga wędzonego na gorąco z pieprzem

Sposób przygotowania:
1. Kapary odsączamy z zalewy, pomidorki przekrawamy na połowy, rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę, pstrąga kroimy w kostkę lub duże paski, grejpfruta obieramy ze skóry i błonek, kroimy w kostkę.
2. Na dwóch talerzach rozkładamy miks sałat. Układamy pstrąga, następnie pomidorki. Układamy grejpfruta, posypujemy rzodkiewką oraz odsączonymi kaparami. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego!

Zdjęcie przesłałam e-mailem, pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
admin 6 lipca 2017 - 10:37

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 sałatka zapowiada się bardzo smacznie i świetnie prezentuje! 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1275040119274742/?type=3&theater

Reply
Iza Kapis 7 lipca 2017 - 13:18

Składniki:
Ciasto:
100g mąki kokosowej
30g mąki ryżowej
2 jajka
80 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyżeczki bazylii

Farsz:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Chilli
Papryka słodka
Sól himalajska
Bazylia
Czosnek granulowany
Oregano
1 kulka sera mozzarella
1/2 papryki
Garść oliwek zielonych krojonych OLE!
Salami
1 garść kukurydzy
2 łyżki cebuli marynowanej srebrnej OLE!

Przygotowanie:
Ciasto ugniatamy (możemy wymieszać w maszynie) wykładamy silikonową formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 20min. Następnie pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach.
W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z przyprawami oraz 3 łyżkami wody. Paprykę kroimy w paseczki, ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach.
Tartę po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy świeże warzywa, oliwki i pokrojoną cebulę marynowaną oraz zwykłą pokrojoną w piórka, posypujemy serem i układamy salami. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10-15 min do momentu rozpuszczenia sera.

Zdjęcia już wysyłam mailem!

Reply
admin 8 lipca 2017 - 13:44

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 ta tarta… jest grzechu warta – jadłabym! 😀 szczególnie, że jak widzę, zalicza się do tych zdrowych posiłków 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1276843845761036/?type=3&theater

Reply
kuchnia w czekoladzie 7 lipca 2017 - 21:24

Składniki:

Dla 3 osób:
200g makaronu typu kokardka
100g młodej fasolki szparagowej
50g obranego groszku cukrowego
1/2 małej główki sałaty
1 garść liści szpinaku
ok 6 suszonych pomidorów OLE!
ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka
4 łyżki sosu balsamicznego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka gotujemy do miękkości,studzimy i obieramy mięso. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente- wg przepisu na opakowaniu Fasolkę szparagową gotujemy z dodatkiem soli ok 15 minut (do miękkości). Odcedzamy, studzimy lekko i kroimy na pół. Sałatę myjemy i targamy na małe cząstki, podobnie postępujemy z liśćmi szpinaku. Sałatę, mięso, fasolkę, szpinak, pokrojone drobno suszone pomidory oraz groszek cukrowy łączymy z sosem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Reply
admin 8 lipca 2017 - 13:46

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 sałatka taka jak lubię – szybka i sycąca! 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1276844325760988/?type=3&theater

Reply
kuchnia w czekoladzie 7 lipca 2017 - 21:28

Bataty z aromatycznym farszem

Składniki:

2 większe bataty
150g wędzonego boczku
60g sera pleśniowego typu "Lazur"
6 pomidorków suszonych OLE!
1 duży pęczek natki pietruszki
100g sera żółtego typu gouda
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy nożem, smarujemy oliwą, delikatnie posypujemy przyprawami i pieczemy ok godziny w 200st C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkość możemy sprawdzić za pomocą wykałaczki. W tym czasie boczek i cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i podlewamy całość 1/2 szklanką wody. Smażymy do jej całkowitego odparowania i zrumienienia. Dodajemy posiekane drobno pomidory suszone. Gotowe bataty kroimy wzdłuż na pół i delikatnie wydrążamy środki zostawiając ok 4mm ścianki. Dodajemy do boczku wraz z pokruszonym serem pleśniowym i posiekaną pietruszką. Doprawiamy do smaku. Mieszamy farsz i nadziewamy nim połówki przygotowanych wcześniej batatów. Posypujemy drobno startym serem żółtym i ponownie zapiekamy przez 10 minut w temp 180st C.

Reply
admin 8 lipca 2017 - 13:48

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 jestem miłośniczką batatów, więc koniecznie muszę takich spróbować 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1276844572427630/?type=3&theater

Reply
Anna Kempka 8 lipca 2017 - 07:25

I ja z przyjemnością biorę udział 🙂

Proponuję Sałatkę z pieczarek i ogórków. Idealna jako samodzielna przekąska lub dodatek do kiełbasy na ciepło.

1 słoik całych pieczarek w zalewie naturalnej Ole
1duży słoik ogórków konserwowych
8-10 ugotowanych jajek
ok. 3-4 łyżki majonezu
pieprz do smaku

Jajka, ogórki i pieczarki pokroić w grubsza kostkę, dodać majonez, przyprawić do smaku pieprzem, wymieszać.

Reply
admin 8 lipca 2017 - 14:11

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 ta sałatka musi być bardzo smaczna, szczególnie, że wszystkie składniki bardzo lubię! 🙂

Reply
Anna Kempka 8 lipca 2017 - 07:37

Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami

1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami
kilka łyżek zalewy z suszonych pomidorów
ser żółty mozarella
przyprawa do kurczaka

Kurczaka oczyścić, pokroić na kawałki, lekko rozbić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kurczaka ponacinać, włożyć pokrojone w paski suszone pomidory, posypać przyprawą do kurczaka, ułożyć na blaszce. Kurczaka polać zalewą z suszonych pomidorów ( 1 łyżeczka na 1 kawałek kurczaka). Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st C, przez ok 20 min, kolejno na każdy z nich nałożyć po plasterku mozarelli i zapiekać kolejne 5-10 min do momentu roztopienia sera.

Reply
admin 8 lipca 2017 - 14:02

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 lubię takie dania na obiad, mniam! 😀
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1276845762427511/?type=3&theater

Reply
Anna Kempka 8 lipca 2017 - 07:48

Gulasz z kurczaka w mleczku kokosowym

½ kg piersi z kurczaka
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
½ słoiczka pomidorów suszonych w paskach w oleju z ziołami
½ pęczka świeżej kolendry
4 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz do smaku
1 szklanka ryżu

Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju rzepakowym. Wlać mleczko kokosowe i dusić kilka minut. Dodać pomidory suszone i dusić pod przykryciem ok 30 min od czasu do czasu mieszając. Dodać poszatkowaną drobno kolendrę, doprawić do smaku, zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem.

Reply
admin 8 lipca 2017 - 14:14

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 świetny przepis na delikatne mięso, lubię! 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1276846992427388/?type=3&theater

Reply
Anna Kempka 10 lipca 2017 - 12:53

Proponuję również ryż z kurczakiem i suszonymi pomidorami:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
0,5 szklanki ryżu
1 cebula
5 pomidorów suszonych w oleju z ziołami Ole
ok 8 łyżek koncentratu pomidorowego
kilka łodyg zielonej pietruszki
olej do smażenia
0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól do smaku

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przysmażyć na oleju. Dodać przyprawę do kurczaka i słodką paprykę. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przysmażyć. Pomidory suszone pokroić w kosteczkę, dodać do kurczaka z cebulą, chwilę smażyć. Do kurczaka dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną pietruszkę zieloną, przyprawić do smaku. Na talerzu ułożyć ugotowany ryż, polać sosem.

Reply
admin 10 lipca 2017 - 14:05

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 świetny przepis, taki mocno pomidorowy – jak lubię 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1278819392230148/?type=3&theater

Reply
Magdalena Wojtanowicz 11 lipca 2017 - 11:50

Polecam puszystą pizzę z WĘDZONYM KURCZAKIEM i innymi dodatkami polany sosem czosnkowym lub ketchupem.

Potrzebujemy:

750 g mąki
90 g świeżych drożdży w kostce
450 ml ciepłej wody
120 ml oleju
duża szczypta soli
oraz ulubione dodatki

( ser, 1 wędzona pierś z kurczaka, kukurydza, cebula, pieczarki, oliwki OLE papryka czerwona, bazylia, oregano, przecier pomidorowy, sos pomidorowy, sos czosnkowy, ketchup )

Mieszamy mąkę ze szczyptą soli – przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto – tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy i wylepiamy formę – wcześniej ją smarując olejem by nie przywarła lub wykładając papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem lub przecierem pomidorowym i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 35 min.

Reply
admin 11 lipca 2017 - 15:28

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 smaczny przepis, a pizza to u nas nawet w nocy o północy 😀
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1279841825461238/?type=3&theater

Reply
Magdalena Wojtanowicz 11 lipca 2017 - 11:54

Sałatka 5-cio składnikowa 😉

Potrzebujemy:

garść rukoli
garść roszponki
200 g sera białego w kostce
2 średnie pomidory
parę czarnych oliwek
świeżo zmielony pieprz czarny

Rukolę, roszponkę oraz pomidora myjemy. Roszponkę i rukolę kładziemy wymieszane na całym talerzu. Na nie kładziemy pokruszony ser, pokrojonego pomidora oraz pokrojone oliwki. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

( całość można skropić oliwą z oliwek )

Reply
admin 11 lipca 2017 - 15:29

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 sałatka zapowiada się wybornie! 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1279841825461238/?type=3&theater

Reply
Magdalena Wojtanowicz 11 lipca 2017 - 11:56

SAŁATKA MAKARONOWA z KABANOSEM, OLIWKAMI i AVOCADO 😉

Potrzebujemy:

1 kabanos
2 szklanki ugotowanego makaronu penne
3 plasterki sera żółtego
10 zielonych oliwek Ole
sól, pieprz
trochę posiekanej natki selera
2-3 łyżki majonezu
1/3 avocado

Kabanosa kroimy w plasterki. Ser żółty w paseczki 2-3 cm. Oliwki w plasterki grubsze. Dodajemy pokrojone składniki do naczynia, a do nich resztę składników oprócz avocado. Mieszamy dokładnie. Na talerz kroimy plasterki obranego avocado a na niego sałatkę. Posypujemy po wierzchu też odrobina natki selera.

Reply
admin 11 lipca 2017 - 15:37

Dziękuję za zgłoszenie! Świetny przepis, lubimy sałatki 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1279843642127723/?type=3&theater

Reply
grazyna 11 lipca 2017 - 13:02

Proponuję sezonowe spaghetti z dodatkiem bobu, do którego wykorzystałam czosnek egzotyczny w oleju i suszone pomidory w oleju z ziołami Ole, dodając farsz pieczarkowy do pulpecików :
SPAGHETTI Z BOBEM I PULPECIKAMI
1/2 opakowania makaronu spaghetti, razowego
szklanka bobu
kilka ząbków czosnku egzotycznego Ole
kilka suszonych pomidorów w oleju z ziołami Ole i 2 łyżki oleju od nich
oregano, tymianek, listki świeżej bazylii
20 dkg mielonego mięsa z indyka lub łopatki wieprzowej
2 łyżki farszu pieczarkowego Ole
białko jajka
sól, pieprz z młynka
do pulpecików- majeranek, oregano, natka pietruszki, olej do podsmażenia
łyżka prażonego sezamu
Makaron gotujemy al dente.
Bób wkładamy do osolonego wrzątku , gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Obieramy lub nie, jeśli lubimy bób z łupiną.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, oregano i natką, mieszamy z 2 łyżkami farszu pieczarkowego Ole, białkiem, wyrabiamy na gładką masę. Formujemy z niej małe pulpecikie wielkości orzecha włoskiego, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszytskich stron, podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę, aż przekrojony na próbę kawałek nie będzie surowy w środku.
Na talerzach układamy makaron, na nim pulpeciki i bób, pokrojone suszone pomidory z zalewy, polewamy olejem z ziołami i z drobno pokrojonym czosnkiem egzotycznym. Dorzucamy listki bazylii,oregano i tymianku. Na koniec posypujemy uprażonym na złoto na suchej patelni sezamem.
Zdjęcie wysyłam mailem 🙂
Grażyna Cholewicka

Reply
admin 11 lipca 2017 - 15:35

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 Przepis trafiony idealnie w me gusta 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1279848105460610/?type=3&theater

Reply
Gabriela Malgorzata 11 lipca 2017 - 15:50

Sałatka Ogon Pawia
Składniki
1bakłażan
1 pomidor
1 ogórek
Ser feta
Oliwki czarne krojone Ole
Sól pieprz ,olej
Bazylia, ząbek czosnku
Bakłażana pokroić z ukosa, posolić i odstawić na kilka minut.
Następnie opłukać i osuszyć.
Grillować na patelni grillowej lub grillu.
Pomidor, ogórek pokroić ukośnie.
Ser fetę pokroić w plastry,małym kieliszkiem lub foremką wykroić kółka.
Na półmisku układać bakłażan, pomidor, ogórek,ser feta i połówki oliwek w formie ogona Pawia.
Olej wymieszać z solą,pieprzem,i przeciśniętym ząbkiem czosnku.Polać sałatkę i udekorować bazylią.
Smacznego.
Taka sałatka świetnie zaprezentuje się na wakacyjnym grillu.Idealnie pasuje do grillowanej karkówki lub innych mięs.
Napewno zaskoczony gości.

Reply
admin 11 lipca 2017 - 16:24

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 ale ten przepis cieszy oczy! 😀 i do tego super skomponowany smak – brawo! 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1279899642122123/?type=3&theater

Reply
Domi 12 lipca 2017 - 20:28

Fantastyczny konkurs!
Z przyjemnością wezmę udział 🙂

Pasta al nero di seppia z kurczakiem i suszonymi pomidorami:
paczka czarnego makaronu
pół paczki mrożonego szpinaku
1 podwójna pierś z kurczaka (duża)
pół słoiczka suszonych pomidorów OLE
2 ząbki czosnku
pół szklanki śmietanki 30%
pół szklanki mleka
sól, oregano
płatki peperoncino (może być inna ostra papryka)

Przygotowanie:

Ząbki czosnku podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (uważamy by ich nie spalić). Kurczaka kroimy na drobne kawałki i dodajemy do czosnku. Gdy kurczak lekko się przyrumieni dodajemy na patelnię mrożony szpinak. W międzyczasie kroimy suszone pomidory. Dodajemy je na patelnię gdy szpinakowa masa połączy się z kurczakiem.
Śmietankę łączymy razem z mlekiem – wlewamy do szpinaku i podgrzewamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, peperoncino i oregano.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Nie odcedzamy go – ląduje prosto na patelni. Sos mieszamy z makaronem, wykładamy na talerz. Smacznego 🙂

Zdjęcie makaronu podsyłam na adres email.
Pozdrawiam Dominika Gruszka.

Reply
admin 13 lipca 2017 - 08:52

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 pierwszy raz widzę nazwę dania, ale za skład i przygotowanie już mi się podoba! 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1282184308560323/?type=3&theater

Reply
Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz 13 lipca 2017 - 09:29

Z przyjemnością biorę udział w konkursie 🙂
Sałatka grzybowa polana
Sałatka, która pysznie smakuje i świetnie wygląda nie tylko na świątecznym stole

Składniki:
1 duży słoiczek marynowanych pieczarek Ole! ok.450g (bez zalewy)
3 duże ziemniaki
4 ogórki konserwowe
3 marchewki
300g fileta z piersi kurczaka
4 jajka
100-150g żółtego sera
Majonez oraz jogurt typu greckiego w równych proporcjach
Pęczek szczypiorku oraz koperku
Sól, pieprz oraz przyprawa do drobiu

Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Nie za długo aby mięso nie zrobiło się suche. Odstawić do wystudzenia.
Pieczarki odsączyć z zalewy.
Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić a następnie obrać.
Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki, jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde osobno)
Marchewkę oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
Koperek i szczypiorek drobniutko posiekać .
Majonez oraz jogurt wymieszać w równych porcjach.
Tortownicę (24-25cm) wyłożyć folią spożywczą i do tak przygotowanej formy kolejno układać warstwy sałatki. Ilości oczywiście możemy dowolnie modyfikować.
W mojej sałatce np. nie ma kukurydzy ale spokojnie można dołożyć dodatkową warstwę.

Ułożenie:
Jako pierwsze ułożyć pieczarki ogonkami do góry, obficie posypać posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem.
Następnie marchewka, lekko posolić dodać pieprz, cienko posmarować majonezem i lekko docisnąć
Kolejna warstwa – starte ziemniaki, sól, pieprz oraz cienka warstwa majonezu
5 warstwa mięso, docisnąć, posmarować cienko majonezem
6 warstwa ogórki, docisnąć, posmarować cienko majonezem
7 warstwa jajka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem
Na koniec starty żółty ser, docisnąć, posmarować cienko majonezem.
Całość przykryć folią i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy, usunąć folię i dowolnie udekorować.

Reply
admin 15 lipca 2017 - 12:21

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 od dawna mam ochotę na taką sałatkę, muszę w końcu spróbować 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1282572291854858/?type=3&theater

Reply
Joanna Kryla 13 lipca 2017 - 10:33

Bakłażany faszerowane drobiem i kaszą jaglaną

Trochę inny niż zazwyczaj farsz do bakłażanów-zamiast mielonego-mięso drobiowe, a zamiast ryżu kasza jaglana. Do ego mnóstwo dodatków takich jak czerwona cebula, feta czy oliwki. Po prostu pycha
Składniki

2 średnie bakłażany
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 duża, ugotowana ćwiartka z kurczaka
100 g sera feta
1 czerwona cebula
1 łyżka czarnych siekanych oliwek OLE!
10 zielonych oliwek OLE!
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżki pikantnego ketchupu
1/2 łyżeczki mielonego chili
100 g sera mozzarella
sól i pieprz
Sposób przygotowania przepisu:

1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, posolić, ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze przecięciem do dołu. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez 10 min.Następnie wyjąć z piekarnika i trochę ostudzić
2. Przestygnięte bakłażany wydrążyć,tak aby zostało ok 1 cm miąższu przy skórce to co wydrążyliśmy drobno pokroić nożem.
3. Farsz. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sitku. i ugotować w 1 szklance osolonej wody
4. Mięso z ćwiartki obrać, ser feta i oliwki grubo pokroić, natomiast cebulę i czosnek bardzo drobno. Wszystko razem przełożyć do miski, dodać wydrążony miąższ z bakłażana, ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną i przyprawy. Farsz dokładnie wymieszać.
5. Farsz podzielić na 4 części, następnie napełnić bakłażanowe miseczki farszem.
6. Tak przygotowane bakłażany posypać ,startą na grubych oczkach tarki jarzynowej, mozzarellą. Zapiekać 10 min w nagrzanym do 200 st piekarniku. Podawać gorące. Smacznego!

Reply
admin 15 lipca 2017 - 12:28

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 świetny pomysł na obiad, same pyszne składniki 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1282578901854197/?type=3&theater

Reply
Joanna Kryla 13 lipca 2017 - 10:41

Pizza z szynką i pieczarkami

Domowa pizza na grubym, puszystym cieście.

Składniki

Na dużą pizzę:
500 g mąki
5 dag drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
100 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Dodatki:

200 g sera mozarella
150 g goudy
garstka oliwek z pasta paprykową Ole!
200 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka oleju
3 suszone pomidory Ole!
7-8 plastrów szynki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeża bazylia
sól
pieprz
Sposób przygotowania przepisu:

1. Z cieplej wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić,aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki doprawić ziołami prowansalskimi i solą , dodać pokrojoną w pióra cebulę i podsmażyć na oleju. Czosnek i pomidory bardzo drobno posiekać a następnie wymieszać z oliwą i koncentratem pomidorowym, doprawić bazylią, ziołami, solą i pieprzem. 50 g goudy zetrzeć na tarce, resztę pokroić w paseczki. Mozarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić na połówki.
3. Ciasto rozwałkować na placek wielkości dużej blachy od piekarnika. W brzegi ciasta zawijać goudę pokrojoną w paseczki dociskając dość mocno aby się brzegi nie odwinęły. Środek posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć pieczarki i szynkę, posypać oliwkami. Piec w nagrzanym do 250 st C piekarniku przez ok 17-20 min. Smacznego!

Reply
admin 15 lipca 2017 - 12:29

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 uwielbiam pizze na grubym spodzie! 😀
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1282579561854131/?type=3&theater

Reply
Nulek 13 lipca 2017 - 16:52

Ko-ko-ko (z) kury 😉
czyli kurczak kokosowy z nutką curry

Składniki:

800 g filetu z kurczaka
3 saszetki ryżu
1 puszka mleczka kokosowego
100 g śmietany 18%
400 ml bulionu drobiowego z kostki
1 duża cebula
szczypiorek
3 ząbki czosnku
2 łyżki pasty curry
100 g wiórków kokosowych
łyżka masła
łyżka sosu imbirowego

pieprz
sól
curry (duuuużo)
cukier
cynamon
kardamon
imbir (duuużo)
tymianek
cząber (opcjonalnie)
kwasek cytrynowy (szczypta)

3 łyżki mąki
2 łyżki wody

marynowana cebulka srebrna OLE!

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę.

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobne kawałeczki, uważając, by nie przesolić ich rzewnymi łzami. 😉 Dosiekać trochę szczypiorku.

Łyżkę masła rozgrzać na patelni, zeszklić na tym cebulę, dodać szczypiorek, a później rzucić na to kurczaka. Niech cierpi. Najlepiej ze 100 ml bulionu. I tak przez 5-7 minut. 😉

Mleko kokosowe wymieszać ze śmietaną, resztą bulionu, pastą curry, curry, sosem imbirowym, cukrem i resztą przypraw.

Gdy kurczak dosmaży się odpowiednio, zalać go na patelni masą kokosowo-śmietanową. Na niewielkim ogniu podgrzewać, aż zacznie gęstnieć. Dosypać wiórków kokosowych, doprawić do smaku.

Jeśli całość wyda się zbyt rzadka, można zagęścić ją, dodając do niej mąkę wymieszaną z wodą (tak, żeby nie było grudek).

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i cebulką marynowaną. 🙂

Smacznego!

Anula Wawrzyniak

P.S. Fotkę podsyłam w mailu. 🙂

Reply
admin 15 lipca 2017 - 12:31

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 takiego kurczaka lubię, a nazwa zabawna 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1284297541682333/?type=3&theater

Reply
Nulek 17 lipca 2017 - 19:53

Ja też go uwielbiam – to była jedna z pierwszych potraw z kurczakiem, jakie zaczęłam przyrządzać po 11 latach bycia wegetarianką. 🙂

Reply
Joanna Kryla 13 lipca 2017 - 17:15

Przekąski z ciasta francuskiego z chorizo

Ekspresowa, pikantna przekąska na kolację lub domowe przyjęcie.

Składniki

1 op ciasta francuskiego
200 g chorizo
200 g sera mozzarella
czarne oliwki Ole!
3 suszone pomidory Ole!
2 łyżeczki pasty paprykowej Ajvar
oregano
bazylia
sól
Sposób przygotowania przepisu:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki,suszone pomidory drobno pokroić, a ser mozzarella zetrzeć na jarzynowej tarce.
2. Ciasto francuskie podzielić na 16 kwadratów. W każdym kwadracie z ciasta zawinąć brzegi, docisnąć, tak aby powstał rant.
3. Każdy kwadrat posmarować pastą paprykową i posypać oregano. Następnie posypać serem mozarrella, na serze ułożyć po plasterku chorizo, posypać kawałkami czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Posypać. bazylią i solą
Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 min. Serwować na ciepło lub zimno. Smacznego!

Reply
admin 15 lipca 2017 - 12:33

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 pyszne i ekspresowe przekąski, super!
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1284297428349011/?type=3&theater

Reply
Anonimowy 16 lipca 2017 - 17:31

Dzień dobry! 🙂

Wybrałam moje ukochane oliwki:
http://www.wole-ole.pl/produkty/oliwki-czarne-krojone/

A to przepis, do którego często ich używam:

PIZZA OD SERCA 😉

Składniki na ciasto:

200 g mąki tortowej
10 g drożdży
10 g cukru
15 g oliwy
3 g soli
100 ml ciepłej wody
przyprawy (pieprz kolorowy, tymianek, estragon)

Składniki na sos:

2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka sosu imbirowego (opcjonalnie)
przyprawy: pieprz, lubczyk

Składniki na wierzch pizzy – co kto lubi czyli w mojej wersji:

ser żółty i/lub mozzarella
szynka
oliwki czarne krojone OLE!
suszone pomidory OLE!

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę, sól i przyprawy.
W niewielkim garnuszku mieszamy wodę, drożdże i cukier, aż do rozpuszczenia drożdży.
Mieszankę wlewamy do miski, wyrabiamy ręcznie ciasto, a następnie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Przygotowujemy sos, mieszając składniki.

Ciasto na pizzę wykładamy na blachę (dobrze jest użyć papieru do pieczenia), formujemy okrągły placek (co bywa trudne, gdyż ciasto jest dość sprężyste).
Odstawiamy pod przykryciem na kolejny kwadrans.

Po tej krótkiej relaksacji smarujemy placek sosem pomidorowym, a następnie wykładamy szynkę, oliwki, pomidory i ser.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10-12 minut.

Smacznego!

A zdjęcie wysyłam w mailu: wawrzyniakmirka[at]gmail.com

Pozdrawiam smakowicie!
Mirka Wawrzyniak

Reply
admin 17 lipca 2017 - 14:02

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 pizza w kształcie serca wygląda genialnie! 🙂
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286202441491843/?type=3&theater

Reply
Anonimowy 16 lipca 2017 - 23:41

Odrywana Beszamelowa Bruschetta z patyka

składniki:

3 bagietki pszenne
oliwa z oliwek extra virgin
główka czosnku
starty parmezan
1 duża cebula czerwona
suszone pomidory w oleju OLE!
salami chips
1 mała cukinia
oliwki zielone nadziewane pastą paprykową OLE!
1 malutka papryka czerwona
1 malutka papryka żółta
sos beszamelowy (gotowy lub przygotowany własnoręcznie)
zioła prowansalskie
natka pietruszki

sposób przygotowania:

Bagietki kroimy pod skosem na 1,5cm plastry. Plastry nakłuwamy na 2 długie patyki do szaszłyków (wyjdą nam 3 porcje) a na obu końcach tych patyków nakłuwamy przycięte grube plastry cukinii. Tak przygotowane 3 'szaszłyki Bruschetty'' kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy plaster bagietki smarujemy oliwą z oliwek i kładziemy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek z odrobiną startego parmezanu. Teraz kolejno nakładamy: po krążku czerwonej cebuli, po suszonym pomidorze (odsączonym z zalewy), po plasterku salami a nawet i po 2, dodajemy pokrojone plastry cukinii w kostkę (nie za dużo), kładziemy po krążku z oliwek, dorzucamy paseczki z papryki czerwonej i żółtej. Sos beszamelowy przygotowujemy według przepisu z opakowania. Ostudzonym polewamy za pomocą łyżki 'szaszłyki Bruschetty' a na koniec wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Przygotowane 'szaszłyki Bruschetty' wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 200st na 20min. Po wyciągnięciu dekorujemy wierzch natką pietruszki. Podajemy na ciepło.

Smacznego 🙂

Pozdrawiam
Agata Waksmundzka

Reply
admin 17 lipca 2017 - 14:03

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 takie przekąski zjedlibyśmy w jedną chwilkę 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286203168158437/?type=3&theater

Reply
Anonimowy 17 lipca 2017 - 17:46

Serdecznie polecam 🙂
AW

Reply
Anonimowy 16 lipca 2017 - 23:47

KIERYCZOS

składniki:
– 5 cebul
– ok. połowy pora
– 5szt kiełbasy białej parzonej
– 1szt papryki czerwonej
– 1 słoiczek czosnku egzotycznego w oleju OLE!
– 100g białego ryżu
– natka pietruszki
– przyprawy: domowa wegeta, curry

przygotowanie:
Na zalewie olejowej ze słoiczka po czosnku smażymy na patelni kolejno dodając: cebulę pokrojoną w talary wraz z porem i posypujemy je wegetą, kiełbasę pokrojoną na plasterki,paprykę pokrojoną na kawałki, czosnek w całości. Kiedy wszystko mamy już podsmażone, dodajemy curry i mieszamy wszystko razem. Tak gotowe danie podajemy na ciepło wraz z ugotowanym na sypko białym ryżem. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Czosnek egzotyczny który ma już w sobie smak curry nadaje całej potrawie ciekawy i baaardzo przyjemny smak. Zalewa olejowa która pozostała w słoiczku wprost idealnie sprawdziła się do smażenia.

Smacznego 🙂

Pozdrawiam
Agata Waksmundzka

Reply
admin 17 lipca 2017 - 14:05

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 właśnie się zastanawiałam, do czego jeszcze mogę użyć czosnku marynowanego 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286203678158386/?type=3&theater

Reply
Anonimowy 17 lipca 2017 - 17:46

😉
AW

Reply
Anonimowy 16 lipca 2017 - 23:53

TORSPILLE

składniki:
-8szt placków pszennych tortilla
-200g łososia kurylskiego wędzonego
-8 płaskich łyżeczek majonezu
-oliwki mix z papryką w oleju z ziołami OLE!
-1 duża czerwona cebula
-przyprawy: sól, rozmaryn, tymianek, papryka, pieprz różowy, cząber, bazylia, estragon
-150g startej Goudy

przygotowanie:
Z każdej podpieczonej tortilli wycinamy radełkiem spirale a następnie każdą z nich zwijamy tworząc kubeczek, spinając go wykałaczką. Do każdego kubeczka wkładamy kolejno: dookoła łyżeczkę majonezu, dookoła plastry łososia (wcześniej przyprawione przyprawami), w środek odsączone z zalewy oliwki z papryką, po plastrze spirali czerwonej cebuli, wierzch posypujemy serem i na koniec jeszcze raz posypujemy przyprawami.

Smacznego 🙂

Pozdrawiam
Agata Waksmundzka

Reply
admin 17 lipca 2017 - 14:07

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 ciekawa nazwa i na zdjęciu danie prezentuje się bardzo apetycznie!
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286204428158311/?type=3&theater

Reply
Anonimowy 17 lipca 2017 - 17:47

Dziękuję 🙂
AW

Reply
Anonimowy 16 lipca 2017 - 23:56

Udka kurczaka z marynowaną cebulką zapiekane z serem Halloumi

składniki:
– 4 udka z kurczaka
– 100g sera Halloumi
– słoiczek cebulki marynowanej srebrnej OLE!
– przyprawa do pieczonego kurczaka
– ok 0,5kg ziemniaczków

surówka:
– 1/2 kapusty małej pekińskiej
– 2szt. marchewki
– 1 ogórek
– młynek do sałatek i warzyw
– oliwa z oliwek
– 1 mała łyżeczka majonezu light

sos cytrynowo-musztardowy do ziemniaczków:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka ostrej musztardy
– 1/2 łyżeczki rozmarynu
– 1 łyżeczka tymianku

przygotowanie:
Udka obficie posypujemy przyprawą do pieczonego kurczaka i wkładamy do woreczka pieczeniowego. Na wierzch rozkładamy plastry sera i tak przygotowany woreczek wkładamy do żaroodpornego naczynia do nagrzanego piekarnika na 180st na 40min. Po 40min zdejmujemy woreczek i pieczemy dalej ok 20min dorzucając do naczynia wszystkie marynowane cebulki.

Ziemniaczki po ugotowaniu odcedzamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy gotowym sosem cytrynowo-musztardowym. Następnie wkładamy do piekarnika na ok 20min. Wkładamy je w tym samym czasie co zdejmujemy woreczek z mięsa i zapiekamy.

Surówka: kapustę pekińską szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, ogórka kroimy w paseczki.Całość zalewamy sosem – 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z przyprawą młynkową do sałatek i warzyw.
Na koniec dodajemy odrobinę majonezu i wszystko razem mieszamy ze sobą.

Cebulka marynowana idealnie współgra z pieczonym mięsem nadając mu ciekawy i dobry smak.

Smacznego 🙂

Pozdrawiam
Agata Waksmundzka

Reply
admin 17 lipca 2017 - 14:10

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 apetyczne składniki, a ja bardzo lubię tego typu dania i nawet wczoraj też na obiad zrobiłam podudzia z kurczaka z pieczonymi ziemniakami 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286204691491618/?type=3&theater

Reply
Anonimowy 17 lipca 2017 - 17:48

Takie dania są najlepsze na obiad 🙂
AW

Reply
Anonimowy 17 lipca 2017 - 00:02

FRANGLERKI (mini babeczki z ciasta francuskiego z greckim nadzieniem)

co potrzebujemy:
-1 op. sera feta w kostkach
-zielone oliwki nadziewane pastą paprykową OLE!
-2 czerwone cebule
-1 papryka czerwona
-kukurydza z puszki
-1 ogórek
-2 pomidory
-oliwa
-ocet winny
-ciasto francuskie
-przyprawy: oregano, bazylia, sól morska
-1 jajko

jak przygotować:
Oliwki i ser feta mieszamy razem z pokrojonymi w kosteczkę warzywami, dodajemy kukurydzę z puszki, przyprawy i delikatnie zalewamy wszystko oliwą i octem tak 'na oko' dla smaku – farsz nie może być mokry. Ciasto francuskie nakłuwamy widelcem, dzielimy je radełkiem na 8 równych kwadratów, delikatnie posypujemy oregano i bazylią i na każdy kwadrat nakładamy łyżką lub palcami przygotowaną wcześniej sałatkę grecką. Zawijamy farsz ciastem i formujemy kulkę, wszystkie 8 i każdą wkładamy w otwór silikonowej formy do muffin. Następnie radełkiem delikatnie robimy nacięcia na każdej kulce w kształcie krzyżyków, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy zmieszaną bazylią z oregano i z każdej strony z wierzchu kładziemy cieniutkie talarki oliwek. Tak gotowe franglerki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200-220st na 15-20min. Kiedy franglerki są już upieczone, odstawiamy je do ostudzenia a następnie na każdą z nich wbijamy wykałaczkę z oliwką. Jak nam zostanie jeszcze trochę farszu, to śmiało możemy go wykorzystać jako dodatek do franglerek w formie osobnej sałatki.

Smacznego 🙂

Pozdrawiam
Agata Waksmundzka

Reply
admin 17 lipca 2017 - 14:13

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 kolejny, bardzo ciekawy i wizualnie atrakcyjny przepis! 😉 brawo!
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286205608158193/?type=3&theater

Reply
Anonimowy 17 lipca 2017 - 17:49

Dziękuję 🙂
AW

Reply
Anonimowy 17 lipca 2017 - 10:34

Sałatka warstwowa inaczej (opcja dla osób nie lubiących świeżej cebuli)

Składniki:

2 piersi z kurczaka

Ogórki konserwowe

Puszka kukurydzy

Cebulka marynowana srebrna marki OLE!

Kapusta pekińska

Ketchup, sól, pieprz, przyprawa gyros-kebab, majonez.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przysmażamy na patelni przyprawiając do smaku przyprawą gyros- kebab a następnie wystudzoną układamy na spód naczynia.

Całość polewamy ketchupem.

Na wierzch kładziemy warstwę ogórków korniszonów pokrojonych w drobną kosteczkę.

Następnie wysypujemy puszkę kukurydzy a na nią rozdrobnioną cebulkę marynowaną srebrną marki OLE!.

Całość pokrywamy majonezem wymieszanym z solą i pieprzem a następnie wykańczamy wierzch warstwą pokrojonej kapusty pekińskiej.

Sałatka jest smaczna i ciekawie prezentuje się na stole.

Reply
admin 17 lipca 2017 - 14:14

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 lubię sałatki warstwowe właśnie za to, jak prezentują się na stole 😉 a tu i smaki świetne!
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286205981491489/?type=3&theater

Reply
Anonimowy 17 lipca 2017 - 18:08

Pizza

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Przyprawa do pizzy

Przyrządzenie:

1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie dodając 2 łyżeczki mąki oraz cukier- pozostawić przykryte ściereczką kuchenną do wyrośnięcia na 10 minut

2.Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wymieszać; wlać przygotowane wcześniej drożdże- mieszać ok 3 minuty

3.Dodać oliwę i 4 łyżeczki przyprawy do pizzy- mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji

4.Przygotowane ciasto wyłożyć na stalnicę i wyrabiać ok 10 minut a następnie pozostawić przykryte ściereczką kuchenną do wyrośnięcia na ok. godzinę

5.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej oliwą blachy

6.Spód pizzy posmarować sosem pomidorowym

7.Układamy składniki w następującej kolejności: salami, pokrojone pieczarki, plasterki pomidora, oliwki firmy OLE!, kukurydza (lub inne składniki wg uznania)

8.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 250 stopni przez 10 min, następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 2 minuty.

Smacznego!
Dominika K.

Reply
admin 18 lipca 2017 - 22:17

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 na zdjęciu widzę, że to pizza na grubym spodzie – tak jak lubię! 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1287506488028105/?type=3&theater

Reply
Anonimowy 17 lipca 2017 - 18:45

Szybka i zdrowa sałatka z suszonymi pomidorami:

Wymieszać rozdrobnione:

1. Szpinak świeży
2. Ser Favita
3. Suszone pomidory marki OLE!
4. Kabanosy lub jajka na twardo z papryką świeżą
5. Koperek świeży
6. Pestki dyni
7. Pestki słonecznika
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie dodatkowo ulubionymi ziołami.

Skropić oliwą lub sosem, który pozostał z suszonych pomidorów.Życzę smacznego i pozdrawiam, Jolanta Piechota

Reply
admin 18 lipca 2017 - 22:18

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 sałatka zapowiada się bardzo smacznie! 😉

Reply
Anonimowy 17 lipca 2017 - 19:03

Tradycyjna sałatka grecka:

Składniki:

1 sałata lodowa

1 papryka

2 duże pomidory

2 ogórki

1 opakowanie sera Favita

Słoiczek oliwek OLE!

3 sosy greckie

Przygotowanie:

Rozdrobnić sałatę lodową, paprykę pokroić w cienkie paski (1cm na 2 cm), pomidory, ogórki i ser Favita pokroić w kosteczkę- składniki wymieszać i dodać oliwki firmy OLE!. Sosy greckie rozpuścić w ¾ szklanki wody z trzema łyżkami oliwy. Zalać 15 min przed podaniem.

Smacznego! Robert P.

Reply
admin 18 lipca 2017 - 22:19

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 sałatka grecka to jedna z moich ulubionych, mniam!
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1287508674694553/?type=3&theater

Reply
Nulek 17 lipca 2017 - 20:00

To ja dorzucam jeszcze jedno danie do puli konkursowej. Jedno z moich ulubionych, nieco egzotyczne, pyszne i sycące. 🙂

BIRYANI, czyli zapiekanka z Indiami w tle

* * *

Składniki:

500 g dyni startej na tarce jarzynowej
1-2 marchewki (też starte)
150 g pieczarek marynowanych Ole!
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 duże piersi z kurczaka
3 szklanki bulionu drobiowego
200 białego ryżu
2 łyżki oleju rzepakowego

przyprawy (u mnie jak zawsze – solidna dawka) sól, pieprz ziołowy, chili, słodka papryka, kurkuma (co najmniej łyżka), garam masala, kolendra mielona, równie mielony kmin rzymski, sproszkowana gałka muszkatołowa, szafran, tymianek

do wysmarowania naczynia żaroodpornego odrobina masła
do ozdoby przyda się też natka pietruszki albo inne zielsko 😉

Przygotowanie

Należy zacząć od siekania, któremu to procesowi kolejno poddajemy cebulę, pierś kurczaka (doprawiając ją wstępnie solą i pieprzem) oraz czosnek (tu można użyć wyciskarki do czosnku, jeśli ktoś ma takie cudo).

Kolejna czynność przygotowawcza to podgrzanie piekarnika – niech spokojnie dojdzie sobie do ok. 180 stopni Celsjusza, podczas gdy my będziemy pichcić.

Przyprawy – poza szafranem – mieszamy. Częścią z nich nacieramy kurczaka.

Cebulę szklimy na dużej patelni (tu wykorzystać trzeba olej rzepakowy)- na małym ogniu. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, uważając, by nie przypalić niczego, a potem dorzucamy kurczaka wypaćkanego przyprawami. Smażymy aż mięso zyska bielutki kolor w środku. Pod koniec obsmażania dorzucamy pieczarki, żeby się podgrzały. I dynię zmieszaną z marchewką (można dodatkowo dosolić, żeby nie pozbawić mieszanki smaku). Smażymy jeszcze jakieś 4-5 minut.

W tym czasie, nie tracąc czujności, podgrzewamy (lub przygotowujemy z kostki) bulion, a kiedy się zagotuje, dodajemy szafran i resztę mieszanki przypraw. Wyłączamy gaz. Niech się przegryzą.

Teraz pora na ryż – sypiemy go na patelnię i kontynuujemy smażenie przez minutę, by później zalać całą zawartość patelni bulionem. Sprytny myk mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy gaz.

Bierzemy duże naczynie żaroodporne i nacieramy je leciutko masłem. Przekładamy do niego to, co do tej pory dusiło się na patelni, zalewając resztą bulionu. Całość trzeba przykryć szczelnie pokrywą (z braku pokrywy – można użyć folii aluminiowej). W nagrzanym piekarniku trzymamy biryani przez jakieś pół godziny. W tym czasie ryż powinien wchłonąć bulion, zmieniając się w aromatyczną żółtawą masę przetykaną gęsto kurczakiem, dynią i pieczarkami. Czy to pachnie jak Indie Nie wiem. Ale wiem, że to jedna z najsmaczniejszych potraw, jakie zdarzyło mi się przygotować. -)

Polecam, a zdjęcie podsyłam w mailu!
Anula Wawrzyniak

P.S. Podajemy z natką pietruszki jako ozdobą, można też użyć startego sera i posypać nim jeszcze ciepłą potrawę. Smacznego! 🙂

Reply
admin 18 lipca 2017 - 22:22

Dziękuję za zgłoszenie! 🙂 przepis wart wypróbowania, bo jeszcze czegoś takiego (z dynią) nie jadłam 😉
Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1287509571361130/?type=3&theater

Reply
admin 18 lipca 2017 - 22:27

Ostatnie zgłoszenie konkursowe przysłała do mnie Anna R.
Z powodu trudności technicznych w dodaniu przepisu na blogu (o których byłam informowana), w drodze absolutnego wyjątku, zgodziłam się na przesłanie przepisu mailem i umieszczenie w jej imieniu.

Pyszna i szybka sałatka z marynowanymi pieczarkami

Składniki:

2 woreczki ryżu

1 puszka kukurydzy konserwowej

2 małe słoiczki marynowanych pieczarek firmy OLE!

2 pęczki koperku świeżego

1 duży ogórek świeży

3 łyżki stołowe majonezu

3 łyżki stołowe musztardy

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowanie:

Gotujemy ryż, pieczarki kroimy w plasterki, kukurydzę odsączamy, ogórek kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, mieszamy składniki dodając majonez, musztardę i przyprawy wedle uznania.

Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Paniu Aniu, dziękuję za zgłoszenie 🙂 i za chęć wzięcia udziału w konkursie pomimo napotkanych po drodze problemów 🙂
A sałatka zapowiada się bardzo smacznie! Wszystko, co lubię 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu